Παλιουριά Γρεβενών
Παλιουριά Γρεβενών
Αξιοθέατα
Γενεολογία
Έθιμα
Τοπωνύμια
Παλιουριά
Γάμος
Ρογκατσάρια
Λαζαρίνες
Γουρνοχαρά
Χάσκα
Κόλιαντα-Σούρβα
Κλήδονα
Γαλόμετρημα
Κυρελέησων
Κυρελέησων

Παραθέτω παρακάτω άρθρο από τοπική σελίδα σχετικά με το έθιμο του "Κυριελέησον" όπως αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο στο Καρπερό. Το ίδιο έθιμο με μικρές διαφορές υπήρχε και στην Παλιουριά.

"Αναλλοίωτο στο χρόνο παραμένει το έθιμο του «Κυριαλέησον» στο Καρπερό Γρεβενών, το οποίο αναβιώνει ανήμερα των Θεοφανίων.

Η συμμετοχή στο «Κυριαλέησον» θεωρείται τιμητική για τον καθένα και γι’ αυτό σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Καρπερού συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο.
Οι νέοι επιφορτίζονται με την περιφορά των εικόνων και του σταυρού, τα οποία παραλαμβάνουν λίγο πριν ξημερώσει από το ιερέα του χωριού στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, αφού ο καθένας πρώτα δώσει ένα συμβολικό ποσό για την ενίσχυσή της.

Στη συνέχεια οι νέοι του χωριού φωνάζοντας το Κυριαλέησον κάνουν τρεις κύκλος γύρω από την εκκλησία και αμέσως μετά, αφού χωριστούν σε δύο ομάδες, η μία με το σταυρό και η άλλη με την εικόνα της βάπτισης, ξεχύνονται στους αγρούς και τα χωράφια για να «τ’ αγιάσουν».

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε από της εποχή που υπήρχαν ακόμη νομάδες στη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι του Καρπερού, που ήταν το μεγαλύτερο τότε κεφαλοχώρι, ήταν αυτοί που επιφορτίζονταν την ημέρα των Θεοφανίων για να προσκυνήσουν τις Άγιες εικόνες και το σταυρό και φυσικά να αγιαστούν οι ίδιοι και το βιό τους.

Εκτός από τους αγρούς και τα ποιμνιοστάσια οι νέοι περνούν και απ’ όλα τα εξωκλήσια του χωριού. Συνήθως στη δεύτερη ομάδα συμμετέχουν ανύπαντροι νέοι, αλλά και αρραβωνιασμένοι τους οποίους απειλούν να τους ρίξουν στο νερό εάν δεν δώσουν υπόσχεση ότι μέσα στο χρόνο θα παντρευτούν. Εάν αυτοί δεν τάξουν ένα καλό τραπέζι δεν τους αφήνουν να φύγουν.

Οι δύο ομάδες δίνουν το ραντεβού τους στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται πιο κοντά στο χωριό. Εδώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τους περιμένουν με κονιάκ και τσίπουρο, αλλά και φωτιά για να ζεσταθούν και να ξεκουραστούν, ενώ δε λείπει το τραγούδι και ο χορός.

Αμέσως μετά και αφού ήδη έχει ξημερώσει όλοι μαζί παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για το χωριό. Μπαίνοντας στα πρώτα σπίτια αρχίζουν να τρέχουν, πάντα με τις εικόνες και το σταυρό στα χέρια, φωνάζοντας το «Κυριαλέησον».

Με τις εικόνες στα χέρια και το σταυρό οι νέοι του χωριού περιμένουν μέχρι να τελειώσει ο εκκλησιασμός και ο αγιασμός των υδάτων, ενώ όλοι οι κάτοικοι προσκυνούν τις Άγιες εικόνες.

Η αναβίωση του εθίμου προσέλκυσε και τα τηλεοπτικά κανάλια τα τελευταία χρόνια με πρώτη την ΕΤ3 και τα άλλα δύο δημόσια κανάλια.

Το έθιμο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και μάλιστα αρκετά κάτοικοι στην περιοχή των Γρεβενών, αλλά και στην περιοχή της Κοζάνης θυμήθηκαν ότι πραγματοποιούνταν και στα χωριά τους.

Έτσι δειλά-δειλά άρχισε το έθιμο αυτό να αναβιώνει και στη Μηλιά Κοζάνης και την Τρικοκκιά Γρεβενών."

Πηγή:
http://vatolakkiotis.blogspot.com/2010/01/o.html#ixzz2b51N54Og


Παλιουριά ΓρεβενώνΑξιοθέαταΓενεολογίαΈθιμαΤοπωνύμια