Παλιουριά Γρεβενών
Παλιουριά Γρεβενών
Αξιοθέατα
Γενεολογία
Έθιμα
Τοπωνύμια
Παλιουριά
Αγ. Νικάνωρας
Ευαγγελίστρια
Βουνάσα ή Μπουνάσια
Μονή Παναγίας Τορνικίου
Αλιάκμονας
Βουνάσα ή Μπουνάσια

 

Η Βουνάσα ή Μπουνάσια είναι η κορυφή των Καμβουνίων.

Παλιότερα ονομαζόταν Βολούτσα αλλά αυτή η ονομασία δεν χρησιμοποιείτε ποιά και έχει αντικατασταθεί από τα τέλη του 19 αιώνα από την ονομασία Μπουνάσια. 

Στην Μπουνάσια υπάρχει καταφύγιο και είναι ένας τόπος που κάθε επισκέπτης θα λατρέψει. Βρίσκεται μέσα στα έλατα και έχει οργανωμένα μονοπάτια για όποιον θέλει να περπατήσει. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται οδικός από την Δεσκάτη, ο δρόμος είναι άσφαλτος και σε καλή κατάσταση. Είναι άρτια εξοπλισμένο, με πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αυτόνομη θέρμανση, εσωτερικές τουαλέτες και ντουζιέρες. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη, αίθουσα μπιλιάρδου καθώς και οργανωμένη κουζίνα. Μπορεί να φιλοξενήσει 50 επισκέπτες στα δωμάτια στις επενδυμένες με ξύλο σοφίτες του, οι οποίοι μπορούν από τα μεγάλα μπαλκόνια να θαυμάσουν τις ομορφιές της "Ξηρολίμνης", τις βραχώδεις και απότομες πλαγιές της υψηλότερης κορυφής "Πρίονος" 1616 μ., την λίμνη του Πολύφυτου, τις πλαγιές της Πίνδου, των Πιερίων, του Βούρινου, του Βόρρα και του Βερμίου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ψησταριά-καφετέρια και μπορείτε να απολαύσετε την δροσιά του βουνού.

Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει σε οργανωμένα μονοπάτια. Διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει είναι: από το καταφύγιο στην Μονή Ευαγγελιστρίας, από την Μονή Ευαγγελιστρίας στην θέση "Ξηρολίμνη" του όρους Βουνάσια το οποίο βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά.

Επίσης μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και το διεθνές μονοπάτι Ε4 το οποίο περνά από τον Όλυμπο κατεβαίνει στο χωριό Κοκκινοπηλός, συναντά το Λιβάδι και τον Σαραντάπορο, περνά από την Ελασσόνα, και ανεβαίνει στα Καμβούνια. Κατόπιν περνά από τη Δεσκάτη και από το Φλαμπουρέσι φτάνει στο Καστράκι και τα Μετέωρα. Στη συνέχεια περνά από τη Γλυκομηλιά, την Ελάτη και τα Στουρναρέϊκα, ανεβαίνει την Γκρόπα, τον Αχλαδιά (1700 μ) και φτάνει στην Αργιθέα. Ανεβαίνει την Καράβα, και περνώντας από το Βλάσι, το Πετρίλο, την Κουστέσα, τα Βραγγιανά, τα Άγραφα, την Βαρβαριάδα, το Κερασοχώρι και την Βίνιανη φτάνει στο Καρπενήσι. 

Το μεγάλο ελατόδασος σε συνδυασμό με τα πλούσια νερά και τη βρύση που υπάρχει εκεί, προσφέρουν ένα θέαμα μοναδικό. Από την κορυφή της Βουνάσιας (1.548μ.) η θέα είναι απολαυστική.


 


Βουνό

Καμβούνια

Τοποθεσία

Βουνάσια (1.548 μ.)

Ονομασία καταφυγίου

Καταφύγιο Δεσκάτης

Χωρητικότητα

50 άτομα

Θέρμανση

Κεντρική θέρμανση, Ξυλόσομπες,
2 τζάκια 

Κουζίνα

Οργανωμένη

Τουαλέτες

Εσωτερικές και εξωτερικές 

Πληροφορίες

Φ.Ο.Χ.ΣΥ. Δεσκάτης, 512 00 Δεσκάτη Γρεβενών,
Τηλ. 24620-31597, 24620-32780 

Προσπέλαση

Από Δεσκάτη 8 χιλ., μία ώρα και 30΄ πεζοπορία.


Παλιουριά ΓρεβενώνΑξιοθέαταΓενεολογίαΈθιμαΤοπωνύμια